MakalelerTürk Dünyası Yaz Okulu’nun dördüncüsü başladıDevamı...
38°C
21/12/2024

Vrijheidsmaaltijd: De Nieuwe Tijd en onze rolmodellen

  • Nisan 4, 2017
  • 3 min read
Vrijheidsmaaltijd: De Nieuwe Tijd en onze rolmodellen

De Nieuwe Tijd en onze rolmodellen

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei, vrijdag 18.00 uur

Net zoals velen in Nederland maken ook wij ons zorgen over de recente ontwikkelingen in Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om de uitspraak van premier Rutte: ‘Doe normaal of ga weg’. Dit raakt ons pijnlijk. Het lijkt alsof Nederlanders met een migratieachtergrond geen bijdrage leveren of hebben geleverd aan dit mooie land.

Wij, als Vereniging Turks Huis, zijn inmiddels een kwart eeuw bezig om een positieve bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving. Concreet zijn we bezig met het helpen integreren van Turkse Nederlanders in een maatschappij die ook de hunne is geworden. Wij zijn in 1992 begonnen in Amsterdam, als een stadsdeelorganisatie, en zijn inmiddels  uitgegroeid  tot een internationale instelling. De afgelopen decennia hebben wij ruim 1300 activiteiten en projecten uitgevoerd en  111 boeken uitgegeven. Van tijd tot tijd hebben wij moeilijke tijden doorgemaakt. Maar wij hebben nooit opgegeven en hebben ons  alleen geconcentreerd op ons doel: bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. Onze rolmodellen zijn o.a. Mevlana Rumi, Yunus Emre en Ahmed Yasawi. Dit waren Turkse mystici en rondreizende geleerden die veel invloed hebben gehad op het tot stand komen en de ontwikkeling van de innerlijke beleving van de İslam.

Op 5 mei a.s. tijdens de traditionele vrijheidsmaaltijd willen wij stil staan bij onze rolmodellen. Wij zijn van mening dat bovengenoemde rolmodellen inspiratie en oplossing kunnen bieden voor de huidige crisis in Nederland en de rest van Europa. Voor moslimjongeren en voor niet-moslimjongeren. Enkele uitspraken, die de kern weergeven van de leer waar wij  het hier over hebben, zijn: ‘de ander belangrijker achten dan je zelf’, ‘het breken van het hart van één mens, heeft tot gevolg dat de harten van alle mensen worden gebroken’, ‘hoe mooi is de beweging van sneeuwvlokken die ons laat zien dat het mogelijk is vooruit te komen zonder elkaar te beschadigen’.

Het programma op 5 mei as. bestaat uit drie korte inleidingen en discussie met de deelnemers. De thema’s:

Hodja Ahmed Yasawi/Yunus Emre: ‘het breken van het hart van één mens, heeft tot gevolg dat de harten van alle mensen worden gebroken’ wordt verzorgd door dhr. Fatih Okumus (directeur Yunus Emre Instituut Amsterdam)

Hadji Bektas Veli: ‘de ander belangrijker achten dan je zelf’ wordt verzorgd door dhr. Veli Tongel (bestuurslid HTDB en leraar, schrijver en initiatiefnemer van Bijzondere Leerstoel Alevitisme)

Mevlana Jalaleddin Rumi: ‘hoe mooi is de beweging van sneeuwvlokken die ons laat zien dat het mogelijk is vooruit te komen zonder elkaar te beschadigen’ wordt verzorgd door mevr. Nilgün Yerli (cabaretière).-  onder voorbehoud –

Locatie:        Meram Bos en Lommer, Bos en Lommer Plein 77 Amsterdam
Datum:
         5 mei 2017
Aanvang:
     17:30
Start diner:
  18:00
Reserveren: [email protected]

About Author

Veyis Gungor

Drs. Veyis Güngör is geboren in 1962 in Konya, Akören. De basisschool en de middenschool volgde hij in Akören en het lyceum deed hij in Konya. In augustus 1980 is hij in het kader van gezinshereniging naar Nederland verhuisd. In 1984 begon hij zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit Pedagogische Wetenschappen.